Ouderen tevreden over netwerkzorg in Houten

Ouderen tevreden over netwerkzorg in Houten

“Kwetsbare ouderen in Houten hebben een spil in het netwerk nodig voor samenhang in de zorg thuis.” Met deze titel publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de uitkomst van haar onderzoek naar de netwerkzorg bij ouderen in Houten. De uitkomsten van het onderzoek worden benut voor het project DuurSaam Houten, een initiatief vanuit Zorg in Houten.

 

Pilot door de Inspectie

Doel van de pilot van de IGZ is meer inzicht te verkrijgen in hoe de netwerkzorg voor (kwetsbare) ouderen in Houten is georganiseerd. Het onderzoek richtte zich op de samenwerking en samenhang in overdracht, behandeling, zorg en ondersteuning thuis. Aan het onderzoek namen 12 patiënten deel die kortdurende zorg ontvingen in Het Haltna Huis in Houten. Daarnaast werden 11 mantelzorgers en 34 zorg- en hulpverleners uit het netwerk van de ouderen bevraagd. De inspectie kreeg over het algemeen een positief beeld van de netwerkzorg thuis bij kwetsbare ouderen.

 

Het gaat goed in Houten

Op veel van de onderzochte thema’s gaat het goed in Houten, concludeerde de Inspectie. De belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek zijn:

  • Netwerkzorg in Houten sluit aan bij de behoefte van de ouderen. De ouderen hebben zo veel mogelijk zelf de regie over de zorg thuis.
  • Mantelzorgers bleken kritischer te zijn over de netwerkzorg thuis dan de ouderen zelf. Zij voelen zich soms (te) zwaar belast.
  • Zorg- en hulpverleners werken graag samen. De praktische uitvoering van deze samenwerking is soms echter nog lastig.

 

Coördinatie van het netwerk kan beter

Ondanks het positieve beeld is er voldoende ruimte voor verbetering. Met name de coördinatie van het netwerk en onderlinge afstemming in het netwerk vinden nog onvoldoende plaats. Bij elke kwetsbare oudere die te maken heeft met verschillende zorg- en hulpverleners moet duidelijk zijn wie het netwerk coördineert. Dit kan de patiënt zelf zijn of de mantelzorger, maar deze rol kan ook bij één van de zorgverleners liggen. Verder is er meer samenhang nodig tussen de zorg die geboden wordt en de mogelijkheden tot ondersteuning vanuit de WMO.

 

Meer informatie?

Voor meer informatie verwijzen wij naar het volledige onderzoeksrapport. Zie ook de website van de Inspectie via www.igz.nl.

 

Over DuurSaam Houten

Het project DuurSaam Houten is een initiatief van Zorg in Houten in samenwerking met de Gemeente Houten en Sociaal Team Houten, Welzijnsorganisatie Van Houten&co, Wijkverpleging Rivas, VVT-organisaties ZorgSpectrum en Warande en het St. Antonius Ziekenhuis. Samen maken we ons sterk voor de integrale ondersteuning en zorg voor (kwetsbare) ouderen in Houten.

Laatste nieuws

Houten in Balans

Valpreventie trainingen ‘Houten in balans’

5 maart 2024

Ook als u ouder wordt, wilt u zelfstandig de dagelijkse dingen kunnen blijven doen. Juist…

Lees verder

Jaarverslag 2020

22 september 2020

Het jaarverslag 2020 is nu beschikbaar. Met de oplevering van het Jaarverslag Zorg in Houten…

Lees verder
Spreekuur coronavirus houten

Één spreekuurlocatie bij hoesten en/of luchtwegklachten

26 maart 2020

De huisartsen in Houten hebben in verband met het coronavirus samen één spreekuurlocatie voor mensen…

Lees verder
ZiH-logo_wit_74x100

Zorg in Houten

Prins Bernhardweg 69
3991 DE Houten
Tel. 06 57445432 (bestuursbureau)
info@zorginhouten.nl

Onze missie

Zorg in Houten komt van samenwerking tot synergie en weet zo de beste eerstelijnszorg te bieden in de gemeente Houten.

Over ons

Zorg in Houten bestaat uit vijf Medisch Centra in Houten en Schalkwijk. In onze centra werken huisarts, apotheker, fysiotherapeut, psycholoog, diëtist en wijkverpleging nauw samen aan de beste zorg.