Leefstijlmodule Slaapstoornissen

Bij een gezonde leefstijl hoort een goede nachtrust. Een volwassene heeft gemiddeld per nacht 7 à 8 uur slaap nodig om overdag goed te kunnen presteren. Goed slapen is voor veel mensen helaas niet vanzelfsprekend. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld slecht in slaap kan komen, lang wakker ligt of te vaak of te vroeg wakker wordt.

 

Als u slecht slaapt, kan dat verschillende redenen hebben zoals stress, lichamelijke of psychische klachten of door bepaalde gewoonten. Te weinig slaap krijgen is ongezond en kan ervoor zorgen dat u overdag moe, slaperig of prikkelbaar bent. Slaapproblemen verhelpen is dan ook erg belangrijk voor uw gezondheid.

Wat is een gezonde leefstijl?

Wanneer u gezond leeft, zit u beter in uw vel. Bij een gezonde leefstijl hoort goede voeding, voldoende beweging en niet roken. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat u meer energie heeft en minder snel stress ervaart. Door bewuste keuzes te maken in uw voeding en bewegen profiteert u dagelijks van een gezond en fit lichaam. Een gezonde leefstijl vermindert bovendien bepaalde gezondheidsrisico’s als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Welke behandelingen zijn er?

Zelfzorg
Er is veel informatie beschikbaar over een gezonde nachtrust en slaapproblemen. Deze informatie kan u helpen om zelf aanpassingen aan te brengen in uw leefstijl en beter te slapen. Kijk voor meer informatie over slaapproblemen eens op:

 • Thuisarts.nl
 • Psychischegezondheid.nl
 • Slapenalseenroos.nl
 • Zelfhulp cursus ‘Beter slapen: doe het zelf’ (NTR)

 

Begeleiding door de praktijkondersteuner
De praktijkondersteuner kan u helpen de oorzaak van uw slaapproblemen te achterhalen. De praktijkondersteuner kan u meer achtergrondinformatie geven over slapeloosheid en u van tips en advies voorzien om uw slaapproblemen te verminderen.

 

Behandeling door een specialist
Soms is er meer deskundigheid nodig in de vorm van een behandeling door de psycholoog of in een slaapcentrum. Met name wanneer uw slaapproblemen worden veroorzaakt door achterliggende psychische problemen of een traumatische gebeurtenis kunt u doorverwezen worden naar een specialist.

Richtlijnen

Slaapadviezen
De volgende adviezen kunnen u helpen beter te slapen:

 • Sporten en bewegen overdag of vroeg in de avond zodat u ook lichamelijk moe bent.
 • Neem 2 à 3 uur voor u gaat slapen geen eten meer.
 • Neem ’s avond geen koffie of middelen met cafeïne, geen sterke thee, nicotine of drugs.
 • Drink geen alcohol om in slaap te komen.
 • Probeer te ontspannen voor u gaat slapen (korte wandeling, ontspanningsoefeningen, massage) en vermijd spanning.
 • Probeer een slaapritme aan te houden door op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan.
 • Probeer dutjes overdag te voorkomen, zodat u ’s avonds moe bent.

 

Slaapdagboek
Om meer inzicht te krijgen in uw slaapproblemen kunt u een ‘slaapdagboek’ bijhouden. Hierin schrijft u op:

 • Wanneer u gaat slapen;
 • Hoe lang het duurde om in slaap te komen;
 • Op welke tijden u wakker werd;
 • Eventuele dutjes overdag;
 • Welke gedachten en zorgen u bezighouden;
 • Welke lichamelijke klachten u heeft;
 • Wanneer u cafeïne, alcohol of nicotine heeft genuttigd;
 • Wanneer u drugs of medicijnen heeft gebruikt.

Leefstijl veranderen

Het veranderen van de leefstijl is voor veel mensen moeilijk. Het vraagt om aanpassingen in uw gewoonten en die blijken vaak lastig te breken. Zelfmanagement speelt dan ook een zeer belangrijke rol bij leefstijlverandering. Door persoonlijke begeleiding ondersteunen we u bij het opstarten, maar u moet de verandering zelf volhouden. Uw eigen motivatie en inzet zijn dan ook de sleutel tot succes.

 

Maatwerk
Ieder mens is anders. Dit maakt dat niet elke aanpak voor iedereen even goed werkt. Zo kan het zijn dat u meer moeite heeft met stoppen of meer last heeft van ontwenningsverschijnselen. Daarom streven wij altijd naar een persoonlijke aanpak. Dit betekent zorg die zo veel mogelijk is afgestemd op uw behoeften en wensen. Zorg op maat dus.
 
Met een persoonlijk zorgplan helpen we u om stapsgewijs de nodige veranderingen door te voeren. Gezamenlijk wordt gekeken naar uw situatie en mogelijkheden. Door kleine en haalbare doelen te stellen begeleiden en motiveren we u om uw nieuwe leefstijl te integreren in uw dagelijkse leven.

Interessante links

ZiH-logo_wit_74x100

Zorg in Houten

Prins Bernhardweg 69
3991 DE Houten
Tel. 06 57445432 (bestuursbureau)
info@zorginhouten.nl

Onze missie

Zorg in Houten komt van samenwerking tot synergie en weet zo de beste eerstelijnszorg te bieden in de gemeente Houten.

Over ons

Zorg in Houten bestaat uit vijf Medisch Centra in Houten en Schalkwijk. In onze centra werken huisarts, apotheker, fysiotherapeut, psycholoog, diëtist en wijkverpleging nauw samen aan de beste zorg.