Leefstijlmodule Voeding
Gezonde voeding zorgt voor een goed functionerend en fit lichaam. Het doel van de leefstijlmodule Voeding is om u te helpen bij het maken van gezonde keuzes en het veranderen van uw gewoonten. Begeleiding binnen de Leefstijlmodule Voeding helpt u om de juiste keuzes te maken en tot een gevarieerd eetpatroon te komen.
Wat is een gezonde leefstijl?
Wanneer u gezond leeft, zit u beter in uw vel. Bij een gezonde leefstijl hoort goede voeding, voldoende beweging en niet roken. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat u meer energie heeft en minder snel stress ervaart. Door bewuste keuzes te maken in uw voeding en bewegen profiteert u dagelijks van een gezond en fit lichaam. Een gezonde leefstijl vermindert bovendien bepaalde gezondheidsrisico’s als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
Welke behandelingen zijn er?
Zelfzorg
Gezonde voeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, voedingsvezel en voldoende vocht. Wanneer u gevarieerd eet en in de juiste hoeveelheden, dan krijgt u vanzelf voldoende voedingsstoffen binnen. Er is veel informatie beschikbaar om u te helpen om zelf aanpassingen aan te brengen in uw leefstijl. Bijvoorbeeld de voedingsrichtlijnen de website van het Voedingscentrum.
Behandeling door diëtist
Soms is er deskundigheid nodig in de vorm van een dieetbehandeling door de diëtist. Bijvoorbeeld als er sprake is van een ziekte, waarbij meer kennis over voeding nodig is of waarbij grotere aanpassingen in het voedingspatroon nodig zijn. Dit is onder andere het geval bij diabetes, een verhoogd cholesterol, overgewicht en een hoge bloeddruk. Hierbij lukt het niet altijd om het voedingspatroon te verbeteren met de algemene adviezen. Ook bij ondergewicht kan de diëtist u verder behandelen.
Voedingsrichtlijnen
Gemiddeld gebruik per dag
- 8-12 glazen (1.5 liter) vocht (zoals water, koffie, thee, vruchtensap en frisdrank), waarvan 2-3 glazen melk(producten) (300-450 ml);
- 5-7 sneden brood, liefst bruin of volkoren, dun besmeerd met halvarine;
- 3-5 aardappelen (150-250 gram) of couscous (125-175 gram) of 2 opscheplepels gekookte rijst (125-175 gram) of 3 opscheplepels pasta (zoals macaroni en spaghetti) of peulvruchten (125-175 gram);
- 3-4 opscheplepels groenten (150-200 gram);
- 2 porties fruit (200 gram);
- 1-2 plakken kaas (20-40 gram);
- 100 gram vlees, of vervang dit door vis, gevogelte, ei of een plantaardig product zoals tahoe en tempeh;
- -2 plakjes vleeswaren (15-30 gram);
- 1 eetlepel (15 gram) (dieet)margarine, olie of vloeibaar bak- en braadvet ter bereiding van de warme maaltijd.
Voedingsregels
- Eet ruimschoots brood en aardappelen
- Eet volop groenten en fruit
- Let op vet
- Wees zuinig met zout
- Drink veel, maar wees matig met alcohol
- Eet niet de hele dag door
Tips
Er is veel informatie over gezonde voeding beschikbaar. Vaak lukt het daarmee al om meer over een gezond voedingspatroon te weten te komen. Kijk eens op:
- www.thuisarts.nl
- www.voedingscentrum.nl
- Eetmeter app (iPhone en Android)
Alle leefstijlmodules
Zorg in Houten
Prins Bernhardweg 69
3991 DE Houten
Tel. 06 57445432 (bestuursbureau)
info@zorginhouten.nl
Onze missie
Zorg in Houten komt van samenwerking tot synergie en weet zo de beste eerstelijnszorg te bieden in de gemeente Houten.
Over ons
Zorg in Houten bestaat uit vijf Medisch Centra in Houten en Schalkwijk. In onze centra werken huisarts, apotheker, fysiotherapeut, psycholoog, diëtist en wijkverpleging nauw samen aan de beste zorg.