Leefstijlmodule Omgaan met Stress

Een beetje spanning is gezond en vaak heel nuttig. Het maakt dat u goed oplet en snel kunt reageren. Maar soms is er te veel spanning en dan wordt stress een probleem en ongezond. Door stress kunt u klachten krijgen als: vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, nek- of rugklachten, sneller emotioneel en geïrriteerd zijn, last van vergeetachtigheid, somberheid, angst, een verminderde weerstand en een hoger risico op hart- en vaatziekten.

 

Door stress gaan mensen vaak ook ongezonder leven: (beginnen met) roken, ongezonder eten, meer drinken en/of minder bewegen. Leren omgaan met stress is dan ook erg belangrijk voor uw gezondheid.

Wat is een gezonde leefstijl?

Wanneer u gezond leeft, zit u beter in uw vel. Bij een gezonde leefstijl hoort goede voeding, voldoende beweging en niet roken. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat u meer energie heeft en minder snel stress ervaart. Door bewuste keuzes te maken in uw voeding en bewegen profiteert u dagelijks van een gezond en fit lichaam. Een gezonde leefstijl vermindert bovendien bepaalde gezondheidsrisico’s als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Welke behandelingen zijn er?

Zelfzorg
Blijf goed voor uzelf zorgen door gezond te eten, te bewegen en te zorgen voor een goede nachtrust. Probeer de oorzaken van uw stress inzichtelijk te maken door ze voor uzelf op een rij te zetten. Probeer daarbij onderscheid te maken tussen dingen die u wel en niet zelf kunt beïnvloeden. Zorg daarnaast voor voldoende ontspanning. Kijk voor meer informatie over stress ook eens op:

  • Thuisarts.nl
  • Psychischegezondheid.nl
  • Mentaalvitaal.nl
  • Psyfit.nl

 

Begeleiding door de praktijkondersteuner GGZ
De praktijkondersteuner GGZ kan u door middel van ondersteunde gesprekken en adviezen begeleiden bij het omgaan met stress. De praktijkondersteuner helpt u de oorzaken van stress op een rij te zetten en aan te pakken. Ook biedt de praktijkondersteuner extra begeleiding in combinatie met een online zelfhulpprogramma (Psyfit.nl).

 

Behandeling door fysiotherapeut of psycholoog
Bewegen kan helpen om minder last van stress te hebben. Op het gebied van bewegen en ontspannen is deskundig advies soms nodig en helpt een behandeling door de fysiotherapeut. Wanneer er sprake is van achterliggende psychische problemen kan een psycholoog u helpen bij het omgaan met stress. Uw huisarts verwijst u dan door.

Richtlijnen

Anders omgaan met problemen
Probeer de oorzaken van stress op een rij te zetten en bedenk daarna mogelijke oplossingen:

  • Probeer eerst een goed overzicht te krijgen van uw situatie.
  • Ga na van welke dingen u energie krijgt, en welke u (te) veel energie kosten.
  • Zet de oorzaken van de spanning op een rij, schrijf ze op en praat er met iemand over die u vertrouwt. Noteer welke problemen, verplichtingen en gebeurtenissen mogelijk invloed hebben gehad.
  • Door erover te praten lukt het vaak beter de situatie te begrijpen en gebeurtenissen te verwerken. Praten lucht op en geeft u steun.
  • De volgende stap is het bedenken van oplossingen. De dingen die spanning geven lossen zich meestal niet vanzelf op.
  • Bedenk hoe u de omstandigheden (thuis of op uw werk) kunt verbeteren, zodat ze minder spanning geven.
  • Probeer problemen direct te bespreken en aan te pakken. Aarzel niet om hulp te vragen.
  • Kijk of u uw leven anders kunt organiseren. Soms is het nodig keuzes en afspraken te maken, een aantal verplichtingen definitief te laten vallen en sommige taken aan anderen over te dragen.

 

Meer ontspanning
Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Een aantal manieren die goed kunnen helpen:

  • Luisteren naar muziek
  • Een boek lezen of een hobby
  • Een wandeling in de natuur
  • Sporten
  • Laten masseren
  • Vrijen
  • De tijd nemen om rustig te eten

Leefstijl veranderen

Het veranderen van de leefstijl is voor veel mensen moeilijk. Het vraagt om aanpassingen in uw gewoonten en die blijken vaak lastig te breken. Zelfmanagement speelt dan ook een zeer belangrijke rol bij leefstijlverandering. Door persoonlijke begeleiding ondersteunen we u bij het opstarten, maar u moet de verandering zelf volhouden. Uw eigen motivatie en inzet zijn dan ook de sleutel tot succes.

 

Maatwerk
Ieder mens is anders. Dit maakt dat niet elke aanpak voor iedereen even goed werkt. Zo kan het zijn dat u meer moeite heeft met stoppen of meer last heeft van ontwenningsverschijnselen. Daarom streven wij altijd naar een persoonlijke aanpak. Dit betekent zorg die zo veel mogelijk is afgestemd op uw behoeften en wensen. Zorg op maat dus.
 
Met een persoonlijk zorgplan helpen we u om stapsgewijs de nodige veranderingen door te voeren. Gezamenlijk wordt gekeken naar uw situatie en mogelijkheden. Door kleine en haalbare doelen te stellen begeleiden en motiveren we u om uw nieuwe leefstijl te integreren in uw dagelijkse leven.

Interessante links

ZiH-logo_wit_74x100

Zorg in Houten

Prins Bernhardweg 69
3991 DE Houten
Tel. 06 57445432 (bestuursbureau)
info@zorginhouten.nl

Onze missie

Zorg in Houten komt van samenwerking tot synergie en weet zo de beste eerstelijnszorg te bieden in de gemeente Houten.

Over ons

Zorg in Houten bestaat uit vijf Medisch Centra in Houten en Schalkwijk. In onze centra werken huisarts, apotheker, fysiotherapeut, psycholoog, diëtist en wijkverpleging nauw samen aan de beste zorg.